Jörgen Hubbas Andersson (1966-2006)

Till minnet av en stor sångare

Sista intervjun

Lyssna på den sista radiointervju som gjordes med Hubbas, två månader innan hans för tidiga bortgång. Glöm inte att stänga av musikspelaren till höger först.

Den sista intervjun med Jörgen ”Hubbas” Andersson sändes i samband med hans 40-årsdag i juni 2006 i programmet ”Blå station” i radions P4.
Där talade han bland annat om sin stora kärlek och tacksamhet till Elvis och hur han sett upp till honom som förebild.
– Jag började sjunga Elvis hemma inför lyckta dörrar när jag var åtta år. Han är så bra. Sen har jag bara velat sjunga hans låtar, men jag har aldrig försökt imitera honom, utan försökt att vara mig själv, säger han i programmet.
I radiointervjun, som sändes den 15 juni 2006, avslöjar ”Hubbas” att den kommande platta han just då arbetade med var tänkt att bli hans sista:
– Utvecklingen går framåt, snart behöver folk inte skivor längre. Jag är inte bitter, utan tacksam för det jag fått göra, säger han.

Berättar självutlämnande
För ”Blå station” berättar han också utlämnande om när han gick in i en svår personlig kris häromåret:
– Jag gick in i den berömda väggen, och har fortfarande inte hittat tillbaka till den där urenergin jag hade förr. Nu vaknar jag upp, 40 år gammal, och försöker sakta men säkert ta mig tillbaka till den jag var.
”Hubbas” säger också att motivationen blivit sämre, och att han valt att inte spela lika mycket ute som tidigare:
– Man kanske har lärt sig att säga nej, det kunde jag inte förr, konstaterar han.
I intervjun är det en mycket ödmjuk man och artist som tonar fram. Han ursäktar sig hela tiden och betonar att han inte vill förhäva sig. När han pratar om sin sångröst är det producenternas omdömen som återges.
På samma sätt vittnar hälsningarna i gästboken här på Hubbasmusik och även på ”Hubbas” numera nedlagda hemsida hubbas.se om en artist som tog sig tid för var och en som närmade sig honom.
”Hubbas” sista ord i radioprogrammet är starkt berörande:
– Musik är glädje, och hur ledsen man än är privat, hjälper det att få sjunga. Känslan när man får ta i med rösten från tårna i en ballad så att hela själen kommer ut, och man får ge … då känner man harmoni även om man är ledsen inuti.

Michael Nystås
24 april 2011

Skriv ditt inlägg här

Fyll i dina uppgifter och kommentarer nedan.
Name
Email
Website
Din kommentar