Jörgen Hubbas Andersson (1966-2006)

Till minnet av en stor sångare

Hubbas biografi

Sångaren Jörgen ”Hubbas” Andersson föddes i Filipstad den 9 juni 1966, men kom som mycket liten till Lindesberg, en stad han blev trogen fram till sin död den 13 augusti 2006.
Musikintresset väcktes när Hubbas fick sin första platta med Elvis Presley 1974.
Bara tolv år gammal stod han på scen för första gången 1978. 2003 kunde han fira 25-årsjubileum som artist.
I konvolutet till jubileumsplattan ”Riding on my Goldwing/När jag ser tillbaka” skriver han själv om sin långa karriär.
Den här texten är en varsam bearbetning av Hubbas egna ord.

Det var den 15 december 1978 som Hubbas stod på scenen för första gången. Bandet hette Sabotage och bestod av Magnus Qvist, Daniel Minton, Lennart Broberg och Johan Zetterlund.
Sedan blev det The Hubbas 1979-1981 och Hubbas & Resonans 1984-1986 med Tomas Norén, Lasse Johansson, Per Bergman, Patrik Kretschman och Arne Andersson samt ”Eddan” en kort period.

Skivkontrakt
1982-1985 tävlade Hubbas i flera olika talangjakter, och kom tvåa i ”Nya ansikten”. Det ledde till skivkontrakt med TAB Records 1985. Två år senare tävlade han i Country-EM i Holland, en gala som sändes via satellit över hela Europa. I Nashville kom Hubbas tvåa i en tävling.
Under åren har Hubbas spelat med Hubbas & Rock Rats (1987-1989, bandmedlemmar: Leif Kangas, Nicklas Sjölin, Janne Zander, Per-Erik Jonsson, Rune Rudberg, Johan Sjölin, Patrik Karlsson, Bert Deivert och Kenth Larsson), Hubbas & Wickströms (1990-1993, bandmedlemmar: Tomas Wickström, Tomas Vicktorsson, Hasse Gunnarsson, Anders Haraldsson och Tomas ”Gejsan” Geidby), Rogge Roll Band (1994-1997), och därefter som firad soloartist.
Bilden till vänster föreställer Hubbas under en spelning med Rogge Roll Band 1995.

Flerfaldig vinnare i Elvis-tävlingar
Med Wickströms gjorde Hubbas ett hundratal spelningar och släppte en cd. 1992 vann han tävlingen Nordens Elvis i TV2 med bandet. Under 1993 gjorde han en del spelningar med bröderna Bernt och Sven-Olov Hellström. Samma år började han sjunga på heltid, och kom tvåa i talangtävlingen Sveriges Elvis, en tävling han sedan vann år 2000.
Fram till 1997 samarbetade han med teknikern Christer Widéen och hans hustru Birgitta, som också skapade Hubbas scenkostymer.
Våren 1997 började Hubbas samarbeta med ljudteknikern Janne Lindqvist och turnerade i Sverige, Norge och på Åland. Biträdande ljudtekniker blev nu Mikael Svensson från Frommesta, Kumla.
På grund av de höga kostnaderna har Hubbas tvingats tacka nej till spelningar på avlägsna platser som Sydamerika och Australien. En stor sorg var när han tvingades lämna återbud till världsmästerskapen för Elvis-sångare i Memphis, Tennessee.

Turnerade med Wanda Jackson
Hubbas har också stått på scen med välkända band som Shanes och Rockfolket. Så tidigt som 1987 genomförde han en två månader lång turné med den amerikanska rocklegendaren Wanda Jackson, en artist som han behöll kontakten med in i det sista. De genomförde flera spelningar tillsammans så sent som i december 2005. Bilden till höger är tagen av Birgitte Andersson i Arboga den 2 december 2005. Wanda Jackson har även ställt upp på olika minnesgalor för att hedra Jörgen ”Hubbas” Andersson.

Singeldebuterade 1985
Singeldebuten kom 1985 med Resonans och första LP:n 1988. Alla plattor mellan 1993 och 1997 spelades in i legendariska dansbandsstudion Music Mill i Kumla, där Kenth Larsson satt i producentstolen.
Därefter inledde Hubbas ett mångårigt samarbete med producenten Rolf Larsson och arrangören Pär Björk på Rolab Music Studio i Askersund. Olika bandkonstellationer har backat upp Hubbas i studion, som Red Hot Max, Bhonus och Torgny Melins.
Det var också i Rolabstudion som Hubbas arbetade med sin 22:a platta vid tiden för sin bortgång i augusti 2006.

Känd från TV och topplistor
Hubbas har även medverkat i en rad tv-produktioner genom åren, och uppskattar själv antalet till omkring 15. Bland dem kan nämnas komediserien ”Pappas flicka” och revykungen Peter Flacks succé ”Hjalmar i Viby”.
Han har legat på topplistor som Norsktoppen med flera av sina egna sånger, som ”Tack för alla åren” (1999), ”I mina minnen” (2000) och ”En dag i maj” (2001).
I jubileumsplattans häfte tackar Hubbas Kenth Larsson och Grethel Olsson i Millstudion, och många fler. Så här skriver han i sitt personliga tack:
”Jag vill tacka Kenth Larsson på Music Mill Studio i Kumla. Grethel Olsson för alla fina texter hon gjort. Grethel finns tyvärr inte längre hos oss. Rolf Larsson och Pär Björk på Rolab Music Studio, ett radarpar inom musiken (dom bästa).Alla körtjejer och låtskrivare, ett stort tack. Min underbara fotograf Ove Karlsson med hustru Barbro, tack för alla fina bilder. Mina barn Fredrik, Jonas och Philip, ni är de bästa som finns. Min tyvärr bortgångne morfar Valdemar Andersson. Du var mitt stora stöd i alla år.”

Tacktalet fortsätter lite längre ner:
”Stort tack till alla sponsorer. Stort tack och kram till ABA-Design för alla underbara scenkläder du gjort under åren. Samt till FSA MediaReklam, Audiomix och Gunilla på Posten i Lindesberg.
Tack, kära lyssnare, för att ni finns. Vi ses och hörs.”, skriver Hubbas.

Ömsinta tack och stor ödmjukhet
Som skivartist var Jörgen ”Hubbas” Andersson oerhört produktiv, men de sista åren av sitt liv återkom han ofta i sina tacktexter till att just den plattan kunde vara hans sista:
”Så var det dags igen för en ny skiva. Den 21:a sedan starten. Den sista, eller??”, skriver han till exempel i konvolutet till det som också faktiskt blev hans sista album, hösten 2005.
Och på 2001 års skiva, ”Vem/Vi behöver varandra”, skrev han:
”Tills vi ses! och hörs? igen…”.

Jubileumsalbumet ”Riding on my Goldwing/När jag ser tillbaka” innehåller följande ömsinta tillägnan:
”Jag vill tillägna denna min sista (?) skiva till Maja och Birger Granberg. De sista i den gamla släkten som levt ett helt liv tillsammans i kärlek. Deras dörr stod alltid öppen för alla. Aldrig ett ont ord utan alltid öppna famnen. Nu finns inte morfars syster Maja kvar i livet längre. Birger är nu ensam efter ett helt liv av kärlek med Maja. Vila i frid, min lilla vän, vi ses igen.”

Sista radiointervjun
Den sista intervjun med Jörgen ”Hubbas” Andersson sändes i samband med hans 40-årsdag i juni 2006 i programmet ”Blå station” i radions P4. Där talade han bland annat om sin stora kärlek och tacksamhet till Elvis och hur han sett upp till honom som förebild.
– Jag började sjunga Elvis hemma inför lyckta dörrar när jag var åtta år. Han är så bra. Sen har jag bara velat sjunga hans låtar, men jag har aldrig försökt imitera honom, utan försökt att vara mig själv, säger han i programmet.
I radiointervjun, som sändes den 15 juni 2006, avslöjar ”Hubbas” att den kommande platta han just då arbetade med var tänkt att bli hans sista:
– Utvecklingen går framåt, snart behöver folk inte skivor längre. Jag är inte bitter, utan tacksam för det jag fått göra, säger han.

Berättar självutlämnande
För ”Blå station” berättar han också utlämnande om när han gick in i en svår personlig kris häromåret:
– Jag gick in i den berömda väggen, och har fortfarande inte hittat tillbaka till den där urenergin jag hade förr. Nu vaknar jag upp, 40 år gammal, och försöker sakta men säkert ta mig tillbaka till den jag var.
”Hubbas” säger också att motivationen blivit sämre, och att han valt att inte spela lika mycket ute som tidigare:
– Man kanske har lärt sig att säga nej, det kunde jag inte förr, konstaterar han.
I intervjun är det en mycket ödmjuk man och artist som tonar fram. Han ursäktar sig hela tiden och betonar att han inte vill förhäva sig. När han pratar om sin sångröst är det producenternas omdömen som återges.
På samma sätt vittnar hälsningarna i gästboken här på Hubbasmusik och även på ”Hubbas” numera nedlagda hemsida hubbas.se om en artist som tog sig tid för var och en som närmade sig honom.
”Hubbas” sista ord i radioprogrammet är starkt berörande:
– Musik är glädje, och hur ledsen man än är privat, hjälper det att få sjunga. Känslan när man får ta i med rösten från tårna i en ballad så att hela själen kommer ut, och man får ge … då känner man harmoni även om man är ledsen inuti.

Michael Nystås
23 april 2011

Illustrationen till höger är gjord av Pia L.

Lyssna på Hubbas sista intervju från den 15 juni 2006:

2 Responses to “Hubbas biografi”

  1. Bingo Lisa skriver:

    Gillar sidan design, kollar just nu in lite designidéer.

  2. Lena Nyman skriver:

    En stor röst som är saknad!!!

Skriv ditt inlägg här

Fyll i dina uppgifter och kommentarer nedan.
Name
Email
Website
Din kommentar